понедељак, 18. април 2016.

Četiri lica jedne devojčice: Zima - praznična zakuska I ( slana torta, rolat od spanaća )

Alisa je volela godišnja doba. Ako biste je upitali koje joj je omiljeno, spetljala bi se u odgovorima za tili čas, jer osim što je često bivala brzopleta, bilo joj je zaista teško da odabere samo jedno. Volela je čar promena, nastajanja i nestajanja i to su za nju bili posebni trenutci.U svakom je jednako pronalazila sebe i raspoznavala uvek neko novo osećanje.
Vreme uoči novogodišnjih praznika za Alisu je bilo posebno. Majka je kupovala i ispisivala čestitke, a Alisa ih je precrtavala i pravila nove. Satima bi sedela za svojim pisaćim stolom u uglu sobe i crtala, a to je radila i sa slikama iz raznih enciklopedija i knjiga. Tako je dobijala ideje. Zimi je često dovršavala ono što bi u jesen započinjala. Alisa je dobro znala da vreme leti čak i onda kada su joj se dani činili kao odavde do Meseca. Tada je puštala "Muziku miliona", zbirku singl-ploča iz 1969. a posebno Šumanovo Sanjarenje, Ofenbahovu Barkarolu, Verdijev Hor Jevreja iz opere Nabuko, Šubertovu Pastrmku i Ljubavno sanjarenje Franca Lista.  Mnogo je volela tu muziku u zimu dok je gledala pahulje koje tiho lupkaju o prozorsko okno na koje se naslanjao njen pisaći sto. Pored je stajala mirišljava jelka koju je kitila svake godine uoči praznika, a pod njom crvena čizma koja je čekala da se napuni slatkišima. Ledja joj je grejala visoka kaljeva peć u kojoj su pucketala drva i ispred koje bi Alisa često sedela sa svojim rasutim igračkama ili nekom slikovnicom. Ponekad bi crtala na zidu pored same peći i te su slike bile tople i nežne i dugo, dugo, neprekrečene.




Praznična klopa, ona "pod obavezno" ! ;)

Kao i svaka mama i njena je imala neke sveske sa receptima, te "Slana jela" te " Testa i peciva", pa "Zimnica" i nravno, devojčici omiljenu - "Torte i kolači". One su bile svojevrsne riznice jer su sadržavale porodične recepte, zatim mamine "invencije", pa raznorazne recepte iz "Bazara", "Praktične žene" i sličnih časopisa koji su obeležili prošli milenijum, te recepte  komšinica, njenih prijateljica, njihovih prijateljica... jednom rečju - blago! 
U zimskim prazničnim danima, mama i Alisa imale su svoje omiljene recepte i telepatski dogovor da se neke stvari moraju ponavljati. Naprosto su postale porodični brend...

Slana torta

Kore:
- 6 jaja
- 5 kaš. brašna
- so

Fil:
- 500gr mleven praške šunke
- 2.čaše kisele pavlake
- 100gr kiselih krastavčića
- mlav. biber, trun soli

Priprema:
Umutite penasto šne od belanaca sa par kapi limunovog soka i trunom soli. Posebno umutite žumanca, so i brašno pa špatulom lagano umešajte šne. Na pleh od rerne obložen peki-papirom rasporedite masu i pecite na 180C pošto ste rernu najpre zagrejali na 200C . Peče se desetak minuta. Izvadite, prekrijte platnenom krpom i ostavite da se ohladi. Potom okrojte ivice i isecite koru uzduž na tri dela.
U mlevenu šunku umešajte pavlaku, so, biber i vrlo vrlo sitno seckane kornišone. Filujte tortu. Gornji sloj možete dodatno premazati mileramom i posuti rendanim kačkavaljem. Torta treba da odstoji dan dva u frižideru, dobro pokrivena plastičnom folijom kako bi kore postale vlažne i sočne. 

Ovo je osnovni recept, ali filove možete prilagodjavati po želji i ukusu. Izuzetno je fino ako se doda pečena parika ili  nafiluje ruskom ili urnebes salatom...





Rolat od spanaća

Kore:
- 5 jaja
- 3 kašike mekog brašna
- 300gr barenog spanaća
- so, biber, trun sode bikarbone

Fil:
- 300gr mlev. praške šunke
- 3-4 kašike domaćeg milerama
-malo soli i bibera
- parmezan za posipanje ( ne mora )

Priprema:
Izblanširajte spanać, sitno ga iseckajte i dobro, dobro ocedite. Žumanca razmutite sa mileramom, dodajte so i biber, trunčicu sode bikarbone, brašno, spanać i potom polako, prevrćući, umešajte čvrst šne od belanaca.
Ispecite na 200C i prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu, pa uvijte u rolati i ostavite da se prohladi.
Šunku sameljite, posolite, pobiberite, umešajte mileram ( ja ga kupujem na pijaci ) i potom namažite rolat. Gotov rolat premažite mileramom i pospite po želji parmezanom. Prekrijte ga najlon-folijom i ostavite u frižideru dan-dva do služenja.





Нема коментара:

Постави коментар

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...