понедељак, 11. април 2016.

Alisa, Beli Zec i čokolada ( Reform-torta; Minjon-torta )


Alisa nije imala bočicu čarobnog napitka na kojoj je pisalo "Popij me", ali je imala ružičast plastični sat iz kojeg su ispadali brojevi, pa je mogla da upravlja vremenom kad god je želela i tada bi sebe doživljavala kao nekog iz vilinskog sveta u čijim je rukama velika čarolija. I naravno, nacrtala je svoj prvi vilinski kostim...

A u stvarnosti je to izgledalo ovako:
Zapravo je imala ravnu, široku kućnu somotsku haljinu sa dugačkim rajsferšlusom, crvenu, sa sitnim cvetovima u koju je "uskakala" sa obe noge. To nije bio nikakav model, obična ravna stvar nalik na vreću! Ali ona ju je veoma volela jer je bila topla i meka, imala je poseban miris, a kada bi devojčicu obuzele strašne misli, mogla je da se uvuče u nju kao u šator i sakrije se od spoljnjeg sveta...
Alisa nije uvek bila sama. Ona je imala svog pratioca u igri i druženju koji je bio njen Beli Zec, Ludi Šeširdžija, Mačak Kezalo i Stražar Herc - sve u jednom! On je imao zbirke igračaka koje je obožavala i sa kojima se igrala i Rafa koji je bio sasvim posebna ličnost u telu psa. Stanovali su na istom spratu što je bilo vrlo zgodno. Skoro svake večeri devojčica i njen prijatelj ( kasnije će se otkriti da su zapravo i rodjaci ) večeravali bi zajedno dok su njihovi roditelji gledali "Gradić Pejton" ili "Nesalomive"...

Gradic Pejton poster.jpg

Alisa je strastveno volela čokoladu ali se njena strast nije mogla meriti sa onom koju je prema ovoj poslastici i svemu što se pravi od nje imao njen prijatelj!
 I s toga ove recepte ovde posvećujem pre svega njemu, mom drugu, rodjaku, kumu, mom vernom pratiocu kroz detinjstvo.


Reform-torta

Skoro sam sasvim sigurna da svaka kuća u Srbiji ima svoj recept za "Reformu" i još neke torte poput "Vasine" na pr. Ova "moja" je zapravo nasledje od babe, na čemu sam joj zahvalna, naravno. Kad god ne znamo šta ćemo, mi potegnemo klasik, jer to ne može da izneveri ni u jednoj situaciji.


Kore:
- 10 belanaca
- 250 gr šećera
- 250gr mlev. oraha
- 50gr seckanih oraha
- 2 kašike oštrog brašna

Fil:
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 100gr fine tamne čokolade ( 70% kakaoa )
- 50 gr fine mlečne čokolade
- 250gr putera

Postupak:

Umutite šne od belanaca i pažljivo dodajte jednu po jednu kašiku šećera, potom orahe i na kraju brašno. Ako ćete praviti četvrtastu, obložite peki-papirom veliki pleh ( onaj od rerne ) , špatulicom poravnajte masu i stavite u rernu koju ste zagrejali na 200C a potom smanjite na 180 C. Peče se desetak minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi pre nego što isečete uzduž na tri dela.
Penasto umutite žumanca sa šećerom.i kuvajte na niskoj temperaturi uz neprekidno mešanje. Dodajte sitno izlomljenu čokoladu.
Baba je imala mali trik: u svaki čokoladni fil uvek je dodavala i mlečnu, ili kako je ona volela da kaže, meku čokoladu koja kremu daje poseban kvalitet. Naravno odabir same čokolade nije nevažan.
U ohladjen krem umutite prethodno umućen puter. Nafilujte kore i sa strane i pospite rendanom čokoladom, seckanim orasima, kako volite. Najbolja je naravno kad u frižideru odstoji dva - tri dana pre služenja.




Minjon torta

Kore:
- 7 jaja
- 200gr šećera
- 1 vanilin
- 1/2 narandže ( sok i kora )
- 1/2 limuna ( sok i kora )

I Fil:                                                  
- 180gr šećera
- 1/2dl vode
- 200gr oraha
- kockica putera
- 2 kašike ruma

II Fil:
- 4 jajeta
- 200gr šećera
- 100gr čokolade
- 200gr putera

Ganaš:
- 1/2 l slatke pavlake
- 350gr tamne čokolade
- 50 gr mlečne čokolade

Postupak:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, da masa pobeli. Dodajte vanil - šećer ( ja obično koristim onaj domaći, u kome stoji šipka vanile ), sokove od limuna i narandže kao i rendane korice i pažljivo špatulom umešajte šne od belanaca koji ste prethodno čvrsto umutili.
Obložite pleh peki papirom i pecite na 200 ( 180 C ) Ohladjeno isecite na tri dela po dužini.




Šećer i vodu stavite da provri i istopi se ali vodite računa da se ne karameliše, dakle, smanjite vatru.Kad se malo prohladi dodajte orahe a potom i rum. Umešajte omekšali puter tek toliko da se fil može mazati ( oko 40gr ).
Cela jaja dobro umutite sa šećerom pa kuvajte na pari. Kad počne da se zgušnjava umešajte čokoladu i dokuvajte. U ohladjen fil umešajte umućen puter.
Pavlaku stavite da se kuva i pre nego što zavri umešajte isitnjenu čokoladu. Isključite ringlu i nastavite da mešate dok se masa ne ujednači. Ostavite da se hladi i steže postepeno.
Filujte ovako:
Prvu koru obilato nafilujte čokoladnim kremom. Drugu kremom od oraha pa preko stavite ostatak fila od čokolade, a treću namažite ganašom odozgo i sa strane. Pospite mlevenim orasima. Ako je pravite u okrugloj modli delovaće izuzetno svečano.


Ova na slici deluje pomalo bahato, fljakala sam fil od zadovoljstva ne mareći mnogo za estetiku. Ali mi - mi volimo ta čokoladna preterivanja ponekad!



Miša i Julio ( Hulio ) <3
https://www.youtube.com/watch?v=T2xBaX5awlc&feature=youtu.be


2 коментара:

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...