недеља, 10. април 2016.

Kako se Alisa proglasila stanovnikom sveta... ( Quiche Lorraine )

Alisa je živela u državi koja više ne postoji. Prestala je da postoji još u njenoj mladosti i ona je godinama pokušavala da oseti onu istu pripadnost novoj, ali to nije uvek bilo lako. Kao da je naslutila da će se to dogoditi, da će njena Zemlja takodje nestati, još kao devojčica odlučila je da pripada svakom mestu koje joj se dopada - a takvih je bilo puno. Volela je ljude i predele, gradove i divljinu i lako je mogla da zamisli sebe u afričkoj džungli ili u centru Pariza, na divljim obalama Velsa, medju svetlećim reklamama Njujorka i još na milion drugih mesta! Neprestano je prevrtala knjige, fotografije svojih ukućana, razglednice i sve ono što joj je dolazilo pod ruku a imalo je veze sa nekim drugim svetovima. Takodje je pomno pratila putopisne emisije i filmove. S toga je bila vrlo radosna kada je jednog leta upoznala porodicu iz Šalona na Soni sa čijom se najstarijom od tri kćeri, Nathalie, dopisivala godinama. Tada je to bila njena skoro jedina veza sa svetom koji nije poznavala a koji je potajno priželjkivala dok je maštala o putovanjima.


I tako je Alisa rešila da nauči francuski. To nije bilo posebno neobično budući da je njena porodica generacijama bila vezana za Francusku, posebno za Pariz u koji će se ona kasnije zaljubiti na prvi pogled i doživotno i kome će se povremeno vraćati...
Epilog je, razume se, francuska kuhinja koju Alisa obožava i dan danas. Cuisine francaise u devojčicinoj porodici našla je mesto kroz generacije, naravno neki recepti pretrpeli su odredjene modifikacije, mais, c'est la vie, n'est-ce pas? ;)

Quiche Lorraine

Podloga od testa:

- 300gr brašna
- 100gr putera
- 1/4 kaf. kaš. praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 5 kašika ledeno hladne vode

Fil:

- 150gr hamburške slanine
- 150 gr kačkavalja ( gaude... )
- 6 dl kisele pavlake ( 3 čaše )
- 6 jaja
- malo soli, bibera, muskatnog oraščeta, kima


Rukama dobro natrljajte puter i brašno sa praškom i solju da testo postane mrvičasto. Dodajte po malo vode i zamesite glatko testo, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
Razvaljajte ga prema kalupu koji imate - ja to obično radim na peki papiru, potom ga samo "prenesem" do tepsije i podignem ivice.

Sitno iseckajte slaninicu i propržite je na komadiću putera. Dodajte kačkavalj koji ste iseckali na sitne kockice, promešajte i rasporedite po testu.

U dubljoj činiji umutite jaja sa pavlakom, dodajte sve začine i izručite preko fila. Ispecite na t 200 C  u već ugrejanoj rerni, oko 12 - 15 minuta.

Ovo je "osnovni" recept, a kombinacija i mogućnosti ima zaista mnogo. Jedna od mojih omiljenih je i ova:

Quiche sa čeri paradajzom, tikvicama i prazilukom

Testo je potpuno isto a za fil su vam potrebni:
- 1 tikvica ( po mogućstvu onaj pravi cukin! )
- 1 praziluk ( zeleni deo )
- 2 grančice čeri paradajza ( od prilike 20 komada )
- 100gr crnih sušenih domaćih maslina
- 150 gr sira babybel ( ili mozzarella )
- 8 jaja
- 3 čaše pavlake
- so, biber, muskatni oraščić

Testo pripremiti na isti način kao i za prethodni kiš. Postupak pripreme fila je malo drugačiji.  Praziluk isecite na kose ploške i u slanoj vodi kratko ga blanširajte, procedite i dobro posušite krpom.  Tikvice naseckajte na kockice ( ne mora biti previše sitno ), sir takodje, a paradajz na polutke ili četvrtine. Ostavite nekoliko celih komada za gornji sloj. Umutite pavlaku sa jajima i dodajte začine, ubacite svo povrće u krem od jaja i potom prelijte testo. Odozgo poredjajte nekoliko paradajza i pecite u rerni koju ste ugrejali na 220 C a potom smanjite na 200 C. Treba da se lepo zarumeni i uhvati koricu a najbolje je da proverite štapićem za roštilj ili kao ja - tankom štrikaćom iglom.

- Ženo, ovo je ubistveno! Ovo je krem od povrća !




Нема коментара:

Постави коментар

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...