субота, 7. мај 2016.

Proleće je konačno ušlo u Alisu - sa slatkom aromom hedonizma...

Pored svih onih znakova, mirisa i boja kojima su obilovala Alisina proleća, najprolećnije bile su njene misli: lepršave, neuobličene - misli koje nastaju i nestaju kako dune prolećni povetarac kroz granje lipe koje joj je dodirivalo balkon. Tog nekog posebnog proleća kada je odrastanje uveliko visilo u vazduhu, Alisa je konačno počela da pravi male čajanke. Najpre u tišini, samo za sebe, koliko da isproba ume li i može li, a potom je počela da poziva svoje drugarice. Tom prilikom naučila je da kada želite da se koncentrišete na nešto, da sasvim jasno usresredite svoje misli, da raščistite prostor u svom mozgu i omogućite mu samo tu jednu isključivu stvar, treba da pijete crnu kafu! Ali kada razmenjujete maglovite ideje i priče uz koje ćete se kikotati do besvesti ili ih šaputati, kada vam misli kao leptiri proleću kroz glavu i telo ( jer Alisa je često mislila i srcem ) treba da ispijate razne čajeve u kojima će se te posebne misli rastvarati kao kocke šećera. I tako je ona stvarno iskusila da mozak ima dve hemisfere - desnu i levu, racionalnu i umetničku, da su potpuno različite i da se ne upotrebljavaju ravnopravno na njenu veliku žalost, te je tada odlučila da se naizmenično bavi i jednom i drugom koliko god je to bilo moguće.
Obožavala je čaj od ljuski i semenki divljih jabuka koje su joj donosili iz svojih bašta i voćnjaka , čaj čija  ju je blaga aroma ispunjavala beskrajnom nežnošću, čaj od kojeg je postajala pitoma kao tek iznikla prolećna trava. Ili čajeve od nane a posebno kamilice koja je rasla na posebnim mestima koja su dodirivala grad, koja je osim onih znanih lekovitih svojstava imala i to da razvija zadovoljstvo i dobro raspoloženje. Doduše, to Alisi nikada nije manjkalo, ali svejedno je volela najpre da protrljava cvetove kamilice prstima tako da joj koža upije sav njihov miris, a potom da popije čaj,  posebno pred spavanje.
Kako je vreme prolazilo i menjalo devojčicu u devojku, na njenoj omiljenoj listi našli su se Earl Grey sa svojim plemenitim mirisom bergamota, kao i čajevi od jasmina i ružinih cvetova. Te intenzivne arome u njoj su budile nesvakidašnja osećanja kao i sposobnost da zamšlja ono što je drugima bilo nezamislivo. A uz to, ovi čajevi asocirali su je na pomorandže i limunove, kolačiće i torte, baršunaste kremove i sve ono što je oduvek strastveno volela. Tako je Earl Grey pila na sve moguće načine, naizmenično - sa limunom, medom, mlekom i u zavisnosti od toga kombinovala deserte. A taj običaj počela je da primenjuje i sa svim ostalim stvarima.
U jednom momentu uoči studija, kada ju je majka upitala šta bi volela da dobije na poklon za srećan početak,  Alisa je poželela komplet knjiga koji je jednog majskog dana ugledala u izlogu knjižare. To je bila edicija Vuk Karadžić "Kako prepoznati umetnost" od dvanaest tvrdo ukoričenih knjižica sa zanimljivim fotografijama uz koje je ona zamišljala kako svet treba da izgleda. I u tom maštanju, u umetnost i arhitekturu Kine, Persije, Grčke, ubacivala je nevidljive recepte, čajeve, kremove i kolače koji su isticali lepotu i snagu proleća i sveg onog nadolazećeg, a sa tim i njenu ličnost koja je postajala snažnija i slobodnija iz dana u dan.
Tako je Alisa mamine recepte orijentalnih poslastica stavila u knjigu Islamska umetnost, a presovane cvetove jasmina u Kinesku umetnost - i to su bili prvi počeci njenih tematskih sedeljki koje je kasnije razgranala, ali to je već druga priča...

Recepti iz mamine sveske - dah Orijenta

Mama je imala svoje recepte i cake za prelivene kolače, kuglice od šargarepe, dunja, jabuka, smokava, koje se suše po nekoliko dana, aromatizirane sokove, kolače sa orasima i bademima, medom i začinima koje je Alisa volela i uz koje je razvijala svoje priče o Sindbadu moreplovcu ili Aladinovoj čarobnoj lampi... Njene omiljene svakako su bile

Abisinske kuglice




Potrebno je:
- 500gr suvih smokava
- 150gr šećera
- 150gr mlevenih oraha
- 1 narandža - kora i malo soka
- 1 kašičica ruma

Mlevenje smokava ručno, na mašini za mlevenje mesa naporan je posao: one se lepe, zaglavljuju mašinu, treba vam bome i dosta snage. Zato sam odstupila od maminog originalnog recepta i ubacila 200 gr suvog groždja umesto iste količine smokava. Dakle, 300gr smokava i 200gr grožđica. E onda lepo stavim u mašinu kašiku dve grožđica, pa red dva smokava pa ponovo grožđica i tako se melje mnogo lakše, a ukus se bitnije ne menja.
U mleveno voće usuti šećer. I ovo zahteva strpljenje i kondiciju jer masu morate mesiti rukama dok se sav šećer ne otopi. Potom dodajte koru i malo soka od narandže, te rum i orahe i opet sve umesite da dobijete finu kompaktnu masu. Pravite kuglice i svaku uvaljajte u kristal šećer, pa ih raširite po velikim tacnama i ostavite u prozračnoj prostoriji da se suše polako na vazduhu dva-tri dana. Tek onda ih stavljajte u minjon-korpice za služenje, a ostatak možete čuvati u limenoj kutiji i dve do tri sedmice. Možda i duže, samo što to nikad nisam uspela da utrvrdim. ;)


... Kasnije su ove kuglice dobile još nekoliko verzija: neke su u sredini imale blanširan badem, neke kandiranu narandžinu koru i bile su prelivene čokoladom....  


Čaj od ružinih latica i pupoljaka

Ruža - persijska lepotica koju su Rimljani doneli u Evropu bila je jedna od poznatijih lekovitih biljaka a potom pala u zaborav. Zvanična medicina ni danas nema poseban stav o ovoj kraljici cveća, ali u narodu se izuzetno poštuje. "Rumen kao ruža" nije slučajan izraz. Osim što se primenjuje kod stomačnih a pre svega crevnih oboljenja, predstavlja savršen "prolećni čistač organizma". Uz to, njena raskošna, sofisticirana aroma prija čulima bez obzira da li je koristite kao čaj, med, sok...

Potrebno je:
- 1 kašika sušenih ružinih latica ili sasvim malih pupoljaka
- 1 kafena kašičica meda od ruže ili bagrema 
- nekoliko zrna kardamoma
- nekoliko kapi limunovog soka
- 2,5 - 3 dl vode

Vodu sa kardamomom stavite da zavri pa prelijte preko latica i ostavite da stoji poklopljeno desetak minuta. Potom procedite i u malo prohladjeno umešajte med i limun. 
Ovo je čajanka u kojoj apsolutno možete uživati sami uz muziku i omiljenu knjigu ili se možete družiti sa nekim ko vam je zaista blizak i neće raspršiti čaroliju koja dopire iz čajnika i vaših misli. Možete servirati rozen-tortu, minjone ili urmašice sa kokosom.








Urmašice sa kokosom

Potrebno je:
- 350gr oštrog brašna
- 100gr kokosovog brašna
- 120gr putera 
- 1 jaje

Sirup:
- 0,5l vode
- 2,5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- sok 1 limuna

Zamesite sve sastojke, pa pravite kuglice veličine oraha, formirajte valjak i blago pritisnite na sitno rende. Poredjajte ih po velikom plehu obloženom peki - papirom i pecite da budu blede.
Sirup kuvajte desetak minuta pa prelijte urmašice. Možete mu dodati i nekoliko kapi ružinog meda.

( Sliku urmašica obrisala sam iz svog albuma još davno jer je bila veoma mutna, pa ću je postaviti naknadno kad ih budem opet pravila... )

Liker od ruže

- 150gr nekalemljenih majskih ruža
- 0,5l vrele vode
- 0,5l domaće rakije ( šljiva, komovica, loza ) 
- 250gr šećera
- nekoliko zrna kardamoma
- komadić kore cimeta


Oberite latice mirisnih raznobojnih ruža ( što više ružičastih i crvenih, ukus je intenzivniji ), prelijte vrelom vodom, pa ostavite u loncu da stoji dva dana. Procedite kroz gazu, dodajte rakiju i šećer, kao i začine i ostavite u velikoj tegli na sunčanom mestu 15 dana. Možete najpre blago prokuvati šećer u malo vode, a ukoliko ga sipate direktno u teglu, povremeno mešajte drvenom varjačom da se istopi. Ponovo procedite kako bi liker bio što prozirniji. Ja ne volim da ga pijem, ali je fantastičan dodatak kolačima i kremovima, posebno ga obožavam kao preliv za kore i glazure minjona, može se takodje mešati sa pekmezima kojim premazujete kolače ( od šipka, kajsije, maline )... Mašti na volju!



Ružin med 

- 100gr nekalemljenih latica crvenih ruža
- 0,5l vode
- 800gr livadskog meda
- trun kardamoma

Potopite latice u vodu i kuvajte desetak minuta. Isto toliko ostavite da stoji. Procedite, dodajte med i kardamom i uspite u teglu pa povežite. Pri izboru meda morate zaista biti sigurni da je "pravi", domaći i kvalitetan. Ovaj aromatični med posebnog ukusa možete dodavati u čaj, prirodne sokove, ali ako ste ljubitelj slatkih mirisnih stvari, uzimajte ga u hladnim zimskim jutrima po kašičicu, sećajući se proleća...




Čokoladne praline sa ružom

- 100gr fine tamne čokolade ( 70% kakaa )
- 50gr kvalitetne mlečne čokolade
- 2,5dl slatke pavlake
- 3 kašike likera od ruže
- 100gr mlevenih oljuštenih badema
- trun kardamoma
- trešnje iz slatka

Razmekšalu čokoladu dodajte slatkoj pavlaci koju ste zagrejali do ključanja. Uspite liker  pa ostavite da se prohladi.
Bele trešnje iz slatka, procedite od sirupa, potopite ih na desetak minuta u liker od ruže i ostavite da se dobro ocede.
Kada se krem ohladi, umešajte mlevene blanširane bademe, kardamom u prahu i dodajte u krem. Punite male minjon korpice do pola, u svaku redjajte po jednu trešnju iz likera, te dopunite ostatkom čokoladnog krema. Ostavite ih da se najpre stegnu na sobnoj temperaturi, posle ih možete prohladiti i u frižideru, pa ih čuvejte u limenoj kutiji. 




8 коментара:

  1. Drago mi je da sam ovde. ♥ Divno mesto stvaraš i želim ti puno uspeha u daljem stvaralaštvu. Prijatno sam iznenađena, zaista. Narednih dana znam gde ću često svraćati i čije ću priče čitati. ☺

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман9. мај 2016. 09:56

    Kako su zamirisale ruže ovde. Lepe recepte od istih si nam podelila. I naravno priča je jako lepa

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam nikada pila čaj od ruža, samo sam slatko pravila.. A imam svoje, pa si mi dala ideju da ih malo osušim i isprobam kao čaj! 🌺

    ОдговориИзбриши
  4. Tebi u tvom divnom ambijentu to sigurno neće biti teško... :)

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Mucika, drago mi je što si tu... :)))

    ОдговориИзбриши

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...