среда, 20. април 2016.

... Zima - praznična zakuska II ( paštete i ostalo... Kokos torta; Venecijanska torta )

Alisa je stalno iznalazila razloge da voli najrazličitije stvari: obične predmete koji su bili rasporedjeni po kući, komade odeće i igračke, raznorazne knjige i enciklopedije, ali i jela i napitke koje joj je majka pripremala.
Tako je posebno volela tople vunene rukavice koje su joj pleli i poklanjali, od onih "sa prstima" do onih "na palac", jednobojnih i šarenih, glatkih i čupavih - jer su joj ruke užasno zeble i nikada nije mogla da izadje na sneg ili hladnoću bez para dobrih rukavica. Za kape, medjutim, nije marila i nosila ih je nerado i uz otvoreno negodovanje, a neretko skidala čim bi zamakla za ugao. Takodje nije mnogo marila ni za čaj ali je zato obožavala toplu čokoladu i karamel.
Njen Beli Zec takodje je preskakao čaj ali je zato tamanio čajnu kobasicu i tako oni gotovo nikad nisu priredjivali lude čajanke osim za rodjendane, posebno njen, kada bi on dolazio čim se probude kako bi odvojili ploče koje će se slušati kasnije popodne i uveče, ispisivali pitanja za kvizove u kojima će se takmičiti sa ostalima i odabirali društvene igre.
To su bile "Lude čajanke bez čaja" na kojima su se jeli mali sendviči od bageta, slani rolati, pogačice, kiflice i pašteta od tunjevine, čokoladne torte kao i one koje je alisa najviše volela: sa ananasom ili kokosom! Kasnije je otkrila još jednu tortu koju je posebno volela njena majka - nešto zbilja sofisticirano i posebno.
Alisa je takodje imala privilegiju da sladoled jede i zimi i nije morala da ispija čajeve osim ako bi to poželela, što joj se nije dešavalo sve dok nije sasvim odrasla i počela da razmišlja o čajankama kao o mestima na kojima se zaista piju čajevi i razmenjuju lepršave misli...


Pašteta od tunjevine

Verujem da postoji neka magija vezana za ovaj recept.  Pamtim je od kad znam za sebe i ne sećam se da je prošla Nova godina, rodjendanska svečanost, a da je majka nije pravila. I tu tradiciju nastavila sam jednako posvećeno te ni moj sin danas ne može da zamisli posebnu priliku bez "tunice".

Potrebno je:
- 2 konzerve fileta bele tunjevine
- 4 barena krompira srednje veličine
- 3 tvrdo kuvana žumanceta
- 1 kifla natopljena u mleku
- 1 kašika pavlake
- 1 puna kafena kašičica senfa
- so, biber, muskatno orašče
- 1 kafena kašičica sardel paste

Krompir skuvati u ljusci, prohladiti, ga i samleti na mašini za mlevenje mesa zajedno sa ocedjenom kiflom i barenim žumancima. Samleti i tunjevinu i dodati senf, pastu i začine. Sve dobro izmešati da se masa ujednači i formirati na tacni u obliku rolata ili napuniti kalup. Prekriti providnom folijom i nekoliko sati ohladiti u frižideru.
Pašteta se može mazati na hleb i peciva, njome možete puniti korpice ili je hedonistički seći na šnite. Odlična je u kombinaciji sa ruskom salatom!
Ali tu nije sasvim kraj! U jednom momentu rešila sam da u svoj omiljen namaz dodam još neke omiljene sastojke i napravim od ovog klasika nešto sasvim novo: malo crnih sušenih maslina iz ulja ( domaćih, razume se ), malo zelenih maslina iz salamure i po koja kockica kisele paprike iz turšije. Čarobno! Morate probati obe verzije! Apsolutno neodoljivo!



Kranjski šeširići ( volovani )

Te male jestive stvari koje služe da se pune raskošnim salatama, namazima, paštetama, takodje su bile neizostavne na proslavama. Osim što su beskrajno ukusne i što su onako nakindjurene sadržajima izgledale fenomenalno, one su u limenim kutijama mogle da stoje i par sedmica! Pa ih napravite dovoljno ranije kako biste imali vremena za druge stvari. ;) 

- 250gr kuvanog belog krompira
- 500gr brašna
- 250gr putera ili margarina
- 2 jajeta
- 1dl mleka
- 1 pakovanje kvasca
- malo soli i šećera

Stavite kvasac u mlako mleko na uobičajen način ( kockica šećera, malo soli ) pa kad naraste, zamesite sa brašnom,puterom, jednim jajetom i krompirom. Ostavite pokriveno najlon folijom da prenoći.
Sutradan, razvijte testo pa vadite pogačice i prstenove, spajajte ih belancetom i svaki "šeširić" premažite razmućenim žumancetom, pa redjajte u pleh obložen peki papirom ili podmazan puterom i posut brašnom.Pecite na 220C pa smanjite na 200 C. Nisam merila vreme nikad, ali peku se brzo. Pečene prekrijte kuhinjskom krpom i tako ostavite da se ohlade. Čuvajte iz u dobro zatvorenoj limenoj kutiji koju ste obložili salvetama i punite po potrebi raznim filovima - po želji.
Nije štos ako ne pojedete jednu onako praznu i još mlaku... ;)

“Kranjski šeširići” (volovani) ...


Kokos torta

Kora:
- 10 belanaca
- 250gr šećera
- 250gr kokosa

Fil:
- 10 žumanaca
- 2dl mleka
- 12 kašika šećera i 1 vanilin
- 1 kaf. kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike oštrog brašna
- 250gr šarenog želea
- 250gr putera
- 250 gr slatke pavlake za šlag

Priprema:

Umutite čvrst sneg od belanaca, dodajte jednu po jednu kašiku šećera muteći neprekidno i potom pažljivo umešajte kokos. Izlijte masu u okruglu modlu i ispecite koru na 200- 180 C.

Penasto umutite žumanca sa šećerom i vanilinom. Dodajte brašno i ekstrakt pa umutite da sve bude ujednačeno. U zavrelo mleko dodajte krem i mešajte žustro da vam "ne uhvati". Kad počne da se zgušnjava tako da vam na dnu šerpe ostane jasan trag od varjače, sklonite sa šporeta. Ostavite da se dobro ohladi, pa umešajte penasto umućen puter i sitno seckane žele bombone. Odozgo prekrijte šlagom i dobro ohladite tortu.



Kokos torta
Kokos torta


 I na kraju -  kraljica -  torta koju iz godine u godinu volim sve više i preporučujem od srca svima vama...

Venecijanska torta  

Priznajem da nisam istraživala poreklo ove torte, jesu li je zaista izmislili i pravili u Veneciji ili je možda dobila ime jer je tako čipkasta, prefinjena... Iskreno, nije mi važno. Iako je kao dete nisam skoro ni primećivala, sada je definitivno jedna od mojih najomiljenijih. Savršenog je ukusa i ljupkog izgleda. Još kad je napravi neko ko je za razliku od mene strpljiv kad je dekoracija u pitanju... Uživajte!

Kore:
- 9 jaja
- 250gr šećera
- 250gr oljuštenih mlevenih badema
- 2 kašike ruma

Krem:
- 3 jajeta
- 250gr šećera
- 1 vanilin šećer + kašičica ekstrakte
- 250gr putera

Grilijaž:
- 50gr šećera
- 100gr seckanih oljuštenih badema

Najpre izblanširajte bademe i dobro ih osušite pre mlevenja. Najbolje je da vam par dana odstoje na većem poslužavniku.
Penasto umutite 9 žumanaca sa šećerom, pa dodajte bademe, rum i čvrst sneg od 10 belanaca. Neka vas ovo ne zbuni. ;)
Izručite u obložen veliki pleh i ispecite ( sušite )  na 170C, oko 25 minuta,  pa prohladjenu koru isecite uzduž na tri dela.
Dva jajeta i jedno preostalo žumance umutite penasto sa šećerom, vanilinom i ekstraktom, pa kuvajte uz mešanje,  na pari. U prohladjen krem umutite već umućen puter pa nafilujte kore, uključujući i poslednju, kao i sa strane.
Napravite karamel pa dodajte seckane bademe, izručite na namašćen tanjir i potom usitnite grilijaž. Pospite tortu odozgo i sa strane.
Prvi put pravila sam je doslovce tako. A potom sam rešila da grilijaž ubacijem na svaku koru preko fila. Zato sam ga usitnila prilično a malo krupnije komade ostavila za posipanje. Ni na bademima nisam štedela. Ova torta to apsolutno zaslužuje. :-)


Venecijanska torta
 Venecijanska torta

2 коментара:

  1. Sve ti je lepo, a pričom si me vratila nekoliko decenija unazad ♥
    Venecijansku tortu merkam u Patinom kuvaru godinama.. Znam da će mi se dopasti (za grilijaž bih đavolu dušu prodala), a nikako da je napravim. A skoro isti recept za tortu sa kokosom imam u mojoj sveKčici (samo se drugačije zove) i nju sam, pored Žerbo torte, pravila sama sebi za crkveno venčanje, koje je kasnilo za građanskim 9 godina :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Od srca ti preporučujem Gale da isprobaš Venecijansku tortu, čak i da nemaš strast prema grilijažu sigurna sam da bi ti se dopala. Kao što si zaključila i ja sam obožavalac grilijaža te sam modifikovala izradu torte upravo u tom delu - ubacujem ga i izmedju kora. ;)Hvala Gago. :)

    ОдговориИзбриши

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...