недеља, 10. април 2016.

Alisa nikada nije otišla u Zemlju čuda, Zemlja čuda je oduvek bila u njoj

 


Alisa je često sanjala budna. Imala je možda šest godina, volela je da pred nepoznatim ljudima govori engleski i mnogo je crtala. Maštala je da ima dugačku kosu i bezbroj traka, šnali i mašnica. Maštala je da živi u kući sa posebnim dvorištem u kojem su velika cvetna bašta, ležaljka sa suncobranom, maleni ribnjak i veliki pas! Iako je zaista volela svoje ogromno "Zeleno dvorište" koje je nesebično delila sa decom svih okolnih zgrada, sa najdražim koker-španijelom Rafom i ponekom mačkom.
Obožavala je leto i težak miris biljaka u podne, meku prašinu po kojoj je gazila bosa i sedenje iza zgrade sa svojim drugaricama.
Često su u dvorište iznosile svoja "ćebenca" na kojima su sedele iako je beton bio vreo, po kojima su iz kesa istresale svoje lutke i krpice. Iako nije imala suviše strpljenja za ove igre, uvek je uživala posmatrajući svoje spretne drugarice kako kroje i šiju haljinice lutkama - nešto što ona nikada nije naučila. Ali ona je umela da crta i mašta i u miru svoje sobe sedela je ponekad satima za pisaćim stolom od bukve koji je dobila pre polaska u školu i na koji je bila vrlo ponosna. Imala je nekoliko kompleta različitih bojica i gomilu skicen - blokova i razne hartije, sveske i papiriće. Satima je smišljala čitave modne revije, kostime za maskembale, haljine za "kad poraste" ili je jednostavno samo slikala. Ponekad bi na ovaj način maštala i dok sedi sa devojčicama a ako bi one, zadubljene u svoje materijale i lutke šile satima, ustajala bi naglo i odlazila da se pentra po drveću, šutira loptu ili tapka sličice...

Posle takvih aktivnosti, naravno, bivala je gladna kao vuk i razmišljala o užini koju joj je majka spremala. Sendvič? Komadić čokolade? Neka poslastica koju je obožavala poput sutlijaša ili šne-nokli, ili... Knedle sa šljivama! Ah, kako bi im se radovala!








 Knedle sa šljivama
Mama je imala zlatno pravilo: brašno za knedle mora biti mešano ili oštro, krompir mora biti isključivo beli i iste veličine jer se kuva u ljusci, a šljive - valjevka ili čačanska lepotica u zavisnosti od doba i ponude. U svakom slučaju, niakakv hibrid nije dolazio u obzir. E sad, problem je što mama nikad nije imala recept za knedle uvek ih je pravila "iz ruke" i "od oka" kao i svaka vešta i iskusna domaćica. Pa je meni kasnije to počelo da se podrazumeva te sam dobro promišljala pre nego što sam napisala mere za recept jer ih i dan danas uglavnom pravim kao i mama. 

Potrebno je:
- 600 do 700 gr krompira 
- 1 jaje plus 1 žumance
- 2 vrhom pune  kašike mekog brašna ( oko 60 gr)
- oko 160 gr oštrog brašna
- malo soli
- 50gr putera ( može i ulje ako mora )
i još:
- šećer ( po ukusu ) i cimet ( takodje po ukusu )
- prezle ( što se mene tiče, cela kesica !)

Krompir skuvajte u ljusci, ocedite, oljuštite, ispasirajte i ostavite da se hladi.
Za to vreme, operite i očistite šljive. Potom umutite jaja i brašno, dodajte otopljeni puter, trun soli i prohladjeni krompir i zamesite fino meko testo ( neka vam se malo i lepi za ruke radije ih pokvasite nego da dodajete brašno ).Mesite više dlanovima a manje prstima. Razvaljajte valjak i secite komadiće, pa formirajte kuglice i u svaku stavite po jednu šljivu. Stavljajte ih na blago pobrašnjenu dasku dok čekate da provri voda koju ste usuli u veliku šerpu, posolili i stavili kašiku ulja. 
U provrelu vodu spuštajte knedle i kuvajte dok ne počnu da isplivavaju na površinu pa ih vadite rešetkastom kašikom i odmah spuštajte u veliki tiganj ili šerpu sa prezlom koju ste istovremeno, dok se knedle kuvaju, propržili u malo ulja. Svaku knedlu dobro uvaljajte i i posipajte kristal šećerom u koji ste sipali cimet. Na kraju će vam verovatno ostati i prezle i šećera. Ja volim da pomešam sve i onda izručim u činiju sa knedlama, još ih malo protresem i obilato uvaljam. Takodje volim jaču aromu pa ne štedim na cimetu a ponekad dodam i malo mlevenih karanfilića ( klinčića ). Zavisi od trenutne inspiracije. ;) 



2 коментара:

  1. I moja mama je imala odokativne mere.. 600 gr krompira, šaka brašna i šaka griza, pa ti gledaj kolike su šake :)

    ОдговориИзбриши
  2. ... i za čudo, nikad nije "omanulo". ;) :)

    ОдговориИзбриши

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...