субота, 10. децембар 2016.

Decembar - počinju praznici... Žito i slavski kolač

 Alisa je obožavala zimu, a posebno decembar. To je uvek bilo doba kada kuća miriše na prah-šećer, mlevene orahe, karanfilić i čokoladu. To je doba kada se slavilo i proslavljalo svečano i ne mnogo bučno, u krugu porodice, sa najdražim prijateljima. I naravno, doba kada se darivalo... Najpre se slavila dekina slava, Sv. Nikola. Posle njegove smrti, mama je prenela ikonu kod nas i preuzela porodičnu tradiciju. Nije se pridržavala božićnog posta pa ni Slavu nije pravila posnu čemu se devojčica posebno radovala jer je obožavala slavski kolač koji je njena mama mesila kao milhbrot. Poseban tanjir za kolač i žito, dedin srebrni čirak i filigrantski radjene kašičice iznosili su se jednom godišnje - na taj dan i zbog toga se ona dodatno  osećala svečano i radosno. U podne su dolazili tetka, teča i sestra na ručak, a predveče dragi prijatelji. Alisa bi nekoliko dana ranije odlazila krišom u hladnu spavaću sobu da proverava  kuglice i štanglice  koje su se sušile na velikim tacnama...


Slavsko žito naše porodice

Dva dana uoči slave, majka očisti i potopi žito u hladnu vodu. To radi uveče kako bi preko noći nabubrilo, a potom ga sutradan skuva u ekspres loncu i preruči u cediljku da se dobro ocedi. Po njenom receptu pravim ga naravno i ja, a to izgleda ovako:

Potrebno je:

- 500gr žita ( pšenice )
- 500gr šećera
- 600gr mlevenih oraha
- 100 grama blanširanih i oljuštenih mlevenih badema
- muskatno orašče

Postupak:

Kuvano i ocedjeno žito sameljite u mašini za mlevenje mesa dva puta i stavite u što veću šerpu. Mama je imala ogromnu vanglu. Potom pospite šećerom i rukama dobro mesite sve dok se šećer pod prstima ne istopi tako da ga više ne osetite. Onda dodajte po malo mlevenih oraha i muskatnog oraščeta. Od pripremljene količine mlevenih oljuštenih badema odvojiti jednu kafenu šoljicu za posipanje, a ostatak dodati masi pa mesiti još malo. Kada žito postane gusto i svi sastojci dobro sjedinjeni, odvojiti deo koji se stavlja na tacnu za posluživanje i posuti ga ostatkom mlevenih badema. Može se takođe posuti i prah šećerom. Ili mlevenim orasima, po želji. Nakon nekog vremena dobije finu koricu kao glazuru. Ostatak žita preručiti u činije sa poklopcima, najbolje staklene. Ono će ukućanima ( posebno mladjim ) biti poslastica. ;)













Slavski kolač


Baka je govorila da se slavski kolač pravi polako i s ljubavlju. Najpre je potrebno prosejati brašno i blago ga zagrejati u rerni kako bi temperatura bila izjednačena sa mlakim kvascem. Dakle 1 kockicu svežeg kvasca zamesiti u 1dl mlakog mleka, sa malčice soli i dve kocke šećera. Staviti oko pola kilograma prosejanog brašna, napraviti udubljenje pa dodati 2 žumanceta, 80gr maslaca i oko 300ml mlakog mleka. Mesiti polako rukom i dodavati još brašna ( oko 300gr ) . Ostaviti ga na toplom, prekrivenog platnenom salvetom da fino naraste. Za to vreme napraviti ukrase od 1 kafene kašičice brašna i iste takve soli, sa malo vode. Razvaljati to testo na dasce, pa najpre vaditi pečate, a potom po želji praviti figurice. Kad se testo udvostruči,  oblikovati po želji, preručiti ga u kalup ili dublju šerpu, dobro podmazati maslacem i posuti brašnom pa premazati kolač jednim razmućenim žumancetom i poredjati ukrase. Peći na 200 - 180 C. 











2 коментара:

  1. Stalno gledam gde si, sa svojim divnim pričama uz recepte. Kako si smao ovde opisala te svečanosti, kao da sam i sama prisustvovala. Hvala.
    Inače i kod na su kući je slična atmosfera bila a i slava nam je Sv. Nikola.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Dubravka. Malo sam u gužvi pa ne stignem da se posvetim blogu, nadam se da ću se aktivirati češće. ;) :) POzdravljam te.

    ОдговориИзбриши

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...