недеља, 22. мај 2016.

Može u proleće a i ne mora - kako sa mislima, tako i sa klopom

Jeste li nekada pravili "to do" liste? Alisa je pokušavala mali milion puta. To je izgledalo ovako -  uzela bi papir i olovku i svečano napisala naslov: Alisina To-do lista!  Šta je najvažnije? Šta je najhitnije? Šta mora da se završi u ovoj sedmici, mesecu, godini? Onda bi redjala stvari onako kako su joj padale na pamet. Pa bi im posle menjala redosled, brisala, dopisivala, pa ponovo brisala, menjala, preuredjivala... Na kraju je shvatila da bi njena To- do lista zapravo mogla da izgleda ovako:


       To-do, to-do,
       to-do, to-do, to-do, to-do, to-dooooo
      to-do do do do do!




I tako je pevušeći tu pesmicu Alisa sasvim opušteno počela da pravi svoje nove liste koje nisu sadržavale moranja već želje i htenja, snove, nade, radost, tugu, šale, prijateljstva, sličice i crteže, fotografije i citate, sve ono u čemu bi tog trenutka pronašla inspiraciju. Spomenare satkane od komadića.

I recepte naravno. I to one koje oblažu ne samo želudac nego i dušu. One koje spajaju i povezuju, oko kojih se pričaju vicevi i doživljaji sa putovanja. One uz koje se piju belo vino i crno pivo, sok od zove i čajevi, slane i slatke, one iz detinjstva i kasnije...

Recepti " To love"     




Piletina na indonežanski način

Na Coolki je Pega ovaj recept stavila na svoju "to do" listu ali meni je na listi " to eat" i to često jer ga naprosto obožavamo svi u kući!  Čak i zakeralo od mog mladjanog sina koji uvek pronalazi mane svemu što nije belo meso. 


Potrebno je: 

- batak i karabatak, 4 komada
- 1 manja glavica crvenog luka
- komadić struganog korena svežeg djumbira
- 1 ravna kašika aleve paprike
- 2 kašike domaćeg chutney sosa
- strugana limunova korica
- muskatno orašče
- 1 kaf. kašičica limunovog soka
- 1 kaf. kašičica šećera
- gustin, so, biber
-3 kašike domaćeg kečapa ili pelata
- 1 kašika soja sosa
- malo ulja


Priprema:

U tepsiju stavite malo ulja, poredjajte piletinu pa svaki komad utrljajte solju, biberom, muskatnim oraščetom te prelijte chutney sosom. Stavite da se peče na 200C oko 40 - 45 minuta, najpre prekriveno alu-folijom koju pred kraj pečenja možete skloniti.
Na malo ulja propržite sitno seckan luk u plićoj široj šerpi ili tiganju. Potom dodajte limunovu koricu i sok, pelat, soja sos, pa sve suve začine. Kad provri, pažljivo žicom umutite gustin i zakuvajte mešajući da se dobije staklast sos. Pečeno meso prelijte ovim sosom i ostavite nekoliko minuta u isključenoj rerni, pa po želji isecite peršunov list i ljutu papričicu.
Servirajte uz pirinač al dente i suvo belo vino.




Šargarepa sa šampinjonima 
Jedno jelo na dva načina

Potrebno:
- 600 gr šargarepe
- 300 gr šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- začini: so, biber, muskatno orašče, peršunov list
- kašika ulja i komadić putera

Za drugu, temeljniju varijantu još će vam trebati:
- meso po izboru ( najbolje pileći filet ), pavlaka i malo brašna te decilitar belog vina

Priprema:
Na malo ulja i putera propržite sitno seckan luk, dodajte šargarepu koju ste isekli na kolutove ili kose ploške, nalijte sasvim malo vode, poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte desetak minuta. Potom dodajte sečene šampinjone, kratko prodinstajte pod poklopcem a potom otklopite da ispari višak tečnosti. Dodajte sve začine a sitno seckan peršunov list na kraju.
Ova verzija je lagana, dijetalna i često sasvim dovoljan ručak. Ali ako želite temeljniji recept, isecite na kocke belo meso, propržite ga sa svih strana u voku ili keramičkom tiganju, dodajte povrću i nalijte belim vinom pa prokrčkajte desetak minuta. Začinite pavlakom ili još bolje, domaćim mileramom. Ako želite gušći sos, dodajte ravnu kašiku oštrog brašna. 



Seljački tiganj - pivska zakuska

Potrebno:
- 4 komada dimljene roštiljske kobasice
- 150gr hamburške slanine
- 300gr pečuraka ( po mogućstvu mešanih )
- 2 mesnate paprike ( zelena i crvena )
- 2 male glavice crvenog luka, struk praziluka ( zeleni deo ) 2 mlada crna luka
- 2 čena belog luka
- 3 jajeta
- so, biber, aleva paprika
- malo ulja
- peršunov list 

Priprema:
 Na ulju propržite sav luk koji ste iseckali krupnije. Dodajte sečenu papriku i komadiće kobasice i slanine, malo vode i krčkajte pod poklopcem. Kad bude napola gotovo, stavite pečurke - šampinjone, lisičarke, vrganje, šta nadjete, prokrčkajte još malo pa sve nalijte u vatrostalnu posudu ili električni pekač. Dodajte so, biber i papriku, umućena jaja i zapecite. Pečeno pospite seckanim peršunom. Ukoliko ste fan ljutih papričica savršeno se slažu uz ovu klopu. Vegetarijanci mogu da doaju i jedan cukin i povećaju količinu pečuraka. Hladno crno pivo čučne ko kec na jedanaest! ;)


4 коментара:

  1. Pišem "to do" liste mom Zokiju! ;) A pišem i sebi šta ću da skuvam, šta da pripremim za goste, šta da kupim u radnji (bez spiska samo stanem i blejim).. a tek spisak pred putovanje..
    Vidim da i ti više voliš crno pivo, pojavilo se zaječarsko, samo mogu da mljacnem/štucnem :))) Plus da mljacnem na ovu klopicu, vege verziju of kors ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Ma i ja to radim, pravim spiskove za namirnice ili kad su neke svečanosti, gosti, sastavljam jelovnik, kad putujemo to obavezno! Ali one "važne" odluke u životu ono šta bi trebalo ne bi trebalo, pokušavala sam zilion puta, nekako mi ne leži. Ne slaže mi se sa horoskopom. ;)
    Probala i "Zaječarsko" nego šta. ;) Što se vege verzije tiče, onaj prvi recept - indonežanska piletina, pravila sam u više varijanti a jedna je bila i njoki u tom sosu. E to moraš da probaš, savršeno je!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Te važne odluke nisam ni pokušavala da pišem.. Pokazalo se da se ne držim ni liste za namirnice ili za putovanje, a kako bih te životne?! Iskoči nešto i džaba lista.. :)

      Избриши
  3. Pa to ti kažem, zato mi najbolje ide pesmica! LOL LOL

    ОдговориИзбриши

Muke po dijeti U nastojanju da pronađem onaj "pravi" režim ishrane koji će mi pomoći da se rešim kilograma koje sam nakupljala...